NA FESTIVALU TURIZMU POMAGA LASTNA GLAVA OSVOJILI ZLATO PRIZNANJE

Tudi letos smo se učenci udeležili festivala Turizmu pomaga lastna glava, ki je bil že 35. po vrsti. Letošnja tema je bila »Moj kraj, moj chef«.

Ko smo se med raziskavo oplotniške kulinarike, pogovarjali z domačini o tradicionalnih oplotniških jedeh, smo kaj hitro ugotovili, da nimamo jedi, ki bi bila tipična samo za naš kraj. Kaj pa zdaj? Kako dalje? Katero jed izbrati? Koga poklicati? Kje najti primernega kuharskega mojstra? Vse to nam je vihralo po možganih, ko smo razmišljali o temi letošnjega festivala Turizmu pomaga lastna glava. Vseeno smo pa opazili, da so številni Oplotničani v našem pogovoru omenili ajdove štruklje Domačije Forbar, ki jih lastnica Marija Črešnar, pripravi kot sladico na povsem nov, drugačen a vseeno tradicionalen način. Seveda je takoj padla ideja – kaj pa, če bi predstavili ajdove štruklje? In tako je nastala naša projektna naloga Moj kraj, moj štruk’l in turistični produkt – karamelizirani ajdovi štruklji s karamelno omako z jabolki in orehi ter ajdovimi kokicami.

Letošnja tržnica je potekala nekoliko drugače, saj smo se je udeležili preko spleta, kljub temu pa smo se učenci Karin Kočevar, Lana Lunežnik, Gabi Sadek, Luka Gorenjak, Domen Hren, Taja Kotnik, Melani Mernik, Ema Samastur, Stella Sarajlić, Zoja Stermecki, Anej Leskovar, Daša Videčnik, Zoja Zorko, Taja Ravnjak, Taja Fridrih in Ana Horvat odlično odrezali in tako osvojili zlato priznanje.