Jaz lovim

V soboto, 23. septembra,  je v Lovskem domu na Gmajni pri Oplotnici potekal Lovski tabor. Bil je namenjen vsem šolarjem Osnovne šole Oplotnica, ki so vključeni v projekt Popestrimo šolo. Organizirala ga je Lovska Družina Oplotnica ter Lovska zveza Maribor.

Učenci smo lahko spoznali lovsko kinologijo (lovske pasme psov, praktični prikaz dela lovskih psov) pod vodstvom Marjana Gselmanja. Delo lovcev v lovišču, lovske naprave, opremo in orožje smo spoznali pod vodstvom Božidarja Kuneja. Renato Vovk nam je predstavil kratko zgodovino in pomen lovstva, varstvo narave in nam predstavil poklic gozdar-lovec. Spoznali smo tudi značilna lovska glasbila in ob lovske dejavnosti, ki vključujejo založništvo, revije in publikacije.

Na koncu nas je čakala tudi pogostitev. Postregli so nam z okusnim golažem. Učenci smo bili nad taborom navdušeni. Vida Konec je povedala :,,Najbolj mi je bil všeč prikaz orožja in nagačenih živali.”

Izvedeli smo, da je lov pomembna dejavnost že od pradavnine, saj so z njim praljudje pridobili hrano, ki je osnovna za življenje. Lovska dejavnost je pomembna tudi danes, saj pripomore k ohranjanju naravne in kulturne dediščine.

 

Avtor prispevka in fotografij: Nik Škorjanc, 7.b